GastroBarbaři

23. 06. 2018 20:57:58
Sicílie se nikdo bát nemusí. Mafie už dávno neřádí tak, jak tomu bývalo dřív. Dávejte si i přes to velký pozor! K úhoně tam i dnes snadno přijít můžete, ale z úplně jiných důvodů, než si myslíte

Jižané jsou milí, přívětiví a laskaví. Otevřou vám svoje dveře i svoje srdce a vůbec jim nepříjde divné, že jste se ještě před pár minutami ani neznali. Svoji náklonnost, přízeň a city nevyjadřují květinami nebo planými řečmi, ale pozvou vás k prostřenému stolu. Ať vás ani nenapadne dělat přehnané drahoty nebo to dokonce odmítnout. Jednak si budou vytrvale stát za svým a pokud nepodlehnete, tak si to s nimi rozházíte navždy. Čím víc lidí budou moci pohostit, o to víc budou šťastnější. Ze sklepa vytáhnou prodloužení jídelního stolu, od sousedů půjčí židle a do hrnce přihodí o kilo těstovin navíc.

Otevřete si na plno všechny ventily žaludku a povolte knoflík u kalhot, protože poprvé zažijete sicilskou chuťovou symfonii. Jídelní tabule se začne prohýbat pod tíhou oliv, papriček, nakládaných sýrů, marinovaných ančoviček, plněných rýžových koulí, sépiových špaget, mečouna s rajčaty, pečených brambor a salátu. Pak následují jako dezert sicilské trubičky s riccotou, marcipán, zmrzlina, ovoce, káva a navrch citrónový likér nebo grappa. Pokud neprasknete nebo se vám nevyvalí bok, tak máte jen z půli vyhráno. Jen se tiše modlete, aby jste nepadli do oka tetě Karmele, která by vám, nejlépe hned zítra, také ráda předvedla svoje kuchařské umění.

Žádné jídlo se nikdy neobejde bez bouřlivého smíchu, pošťuchování a hlasitého klábosení, kdy všichni mluví nejlépe najednou. Vděčná témata k hovoru jsou politika a fotbal. Společně si povzdechnete nad tím, že je to, jak u vás tak u nich, na jedno brdo a že všichni politici jsou banda zlodějská. Díky českému původu Pavla Nedvěda, italské fotbalové legendě, se stanete hvězdou večera.

Stačí ale jedna nevinná otázka a celá návštěva se může zvrhnout špatným směrem. “Co vaříte tam u vás na severu?”, zajímá se siňora Končeta, paní domu. Téma “česká kuchyně” zaujme všechny. Rozhovoříte se o vývarech a omáčkách s noky (knedlík do italštiny nejde přeložit), o guláši a vepřových řízcích a jako vrcholné sváteční jídlo uvedete smaženého kapra s bramborovým salátem a majonézou. Nadšení v jejich očích trochu pohasne, protože usmažit rybu podle nich zavání barbarstvím a ruský salát, jak ten bramborový nazývají, je jako slavnostní pokrm příliš neoslní. Dají vám poslední šanci k napravení vaší kulinářské reputace, když se zeptají zda Češi znají i nějaké tradiční italské speciality? S bláhovým nadšením představíte tiramisu, boloňské špagety a pizzu. Atmosféra náhle o poznání zhoustne a z druhého konce stolu se ozve tlumené zavrčení. To proto, že boloňské špagety v Itálii neexistují a je to cizácký gastrovýmysl! Tetě Marii to nedá a dožaduje se podrobností, ale když slyší, že mascarpone je nahrazeno nějakou Lučinou, elegantní štíhlé Savoiardi kulatými dětskými piškoty a hořké kakao přeslazeným Nesquikem, tak se jí začnou podlamovat kolena. Naštěstí přeslechla to o Eidamu na lehce slepené špagety a o rajském protlaku a kečupu na pizzu. Pokud jste to ještě neudělali, tak teď je ten pravý okamžik “vzít nohy na ramena”, protože strejda Salvatore, kterému nikdo neřekne jinak než Totó, šel nejspíš hledat brokovnici.

Pro Italy a obzvláště pro ty z jihu je jídlo citovou záležitostí. Receptury jsou posvátné a tradují se stovky let. Jsou nedotknutelné a nikdo si nedovolí je přetvářet nebo je modifikovat. Je to nejdůležitější kulturní bohatství, které je nedílnou součástí italské historie. Nerozhodí je vysoká nezaměstnanost, finanční krize nebo tlaky z Evropské unie, ale pokud jim uděláme rošádu v kuchyni, tak ochraňuj nás svatý Vavřinec, patron všech kuchařů.

Autor: Veronika Trněná | sobota 23.6.2018 20:57 | karma článku: 26.50 | přečteno: 1559x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 5.60 | Přečteno: 84 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.13 | Přečteno: 498 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 236 | Diskuse
Počet článků 22 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 978

Posledních třináct let jsem na cestách. Chvíli mým domovem bylo Rakousko, později deštivá Anglie, kterou vystřídala rozpálená Sicílie. Itálie mi učarovala natolik, že jsme tam žila s mým mužem téměř 8 let. 

Minulý rok jsme si pořídili vysněný domek na čtyřech kolech. Místo našeho pobytu je velice proměnlivé, záleží kde zrovna zaparkujeme. Někdy máme výhled na hory a jindy zase máme soukromou pláž. Momentálně je našim domovem Gruzie.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...