Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bereme se!

Italové milují oslavy všeho druhu. Křtiny, narozeninové párty a samozřejmě i svatby. Už vám někdo vyprávěl o pravé italské veselce? Ta opravdu NEJ NEJ NEJ je zaručeně SICILSKÁ.

Svatby

Všechny historky co se o ní tradují nejsou daleko od pravdy. Každé sicilské dítě je srozuměno s tím, že jednou vykročí chodbičkou kostela a vstoupí do svazku manželského. Čeká ho však dlouhá cesta, která se často prodlužuje a komplikuje v závislosti na stavu bankovního konta. Na svatbu a rodinný život si tu všichni šetří již od první výplaty. A na co tolik peněz? 

 

Co je v Česku malá skromná svatba v kruhu rodinném, to v Itálii, obzvláště na jihu, čítá bez přehánění 150 lidí. Ti co chtějí pozvat i kamarády, hostí 450 svatebčanů. A velká svatba? Tam už je tolik lidí, že když nevěsta s ženichem během večera někam zmizí, tak si toho nikdo ani nevšimne. 

 

Svatebního obřadu se účastní všichni pozvaní, a proto tu mají i tak velké kostely. Budoucí nevěsty si své šaty nepůjčují, tak jak je to běžné v Čechách. Půjčovny svatebních šatů tady neexistují. Je to dáno i tím, že Italové jsou nadmíru pověrčivým národem. Vyslovit sladké “SI” v šatech, ve kterých se před týdnem vdávala nějaká jiná, prý přináší smůlu. Každá chce být ve svůj den co nejkrásnější, ať to stojí co to stojí! Pečlivě sledují světové trendy a měsíce jsou ponořeny do svatebních katalogů prestižních značek. Ty které touží po originálním kousku na míru, osloví jeden z mnoha svatebních salónů. Nenechají si v nich ušít žádné obyčejné šatičky, ale opravdové princeznovské róby, jejichž cena stoupá s každým kouskem krajky a našitou perličkou běžně na částku €3000. Ty zámožnější rády zaplatí mnohonásobně víc. 

 

Nešetři se ani na ostatních doplňcích. I páni ženiši vypadají jako vystřižení z magazínu. Svatební hosté nezůstávají o nic víc pozadu. Pak i obyčejná italská svatba nemá daleko do  exkluzivní módní přehlídky. 

 

Co není vyfoceno, tak jako by nebylo. Celý den až do pozdních nočních hodin není v pohotovosti pouze jeden profesionální fotograf, ale rovnou dva a někdy dokonce i tři. Nepřetržitě zaostřeným objektivům nesmí uniknout ani jediný vzácný okamžik!

 

Na svatebním banketu se podává vynikající jídlo o několika chodech,  servírované opravdu profesionálními číšníky, kteří jsou dokonale sehraní nejen před hosty ale také v zákulisí. Dokonce i jejich oblečení je vkusně sladěno s interiérem. Vše je prováděno s nejvyšší precizností a doladěno do sebemenšího detailu. V hotelu už je samozřejmě připraven nejdražší pokoj s dechberoucím výhledem na všechny světové strany, ale ten žádní zamilovaní novomanželé nejspíš dostatečně neocení.

 

Doufejme, že roky střádání a měsíce příprav směřující k tomuto významnému dni, přispějí ke spokojenému manželství. Většina hlavních aktérů se bohužel z tak obrovských výdajů vzpamatovává i několik let. Poctivá sicilská svatba stojí jako luxusní auto nebo dokonce jako malý byt.

 

Autor: Veronika Trněná | středa 4.7.2018 8:21 | karma článku: 17,76 | přečteno: 815x
  • Další články autora

Veronika Trněná

S hlavou proti zdi

Už tomu bude týden co bloumáme Římem a snažíme se tohle město nějak uchopit. Oficiálně pobýváme na adrese Via Tolfa 26, ale ve skutečnosti byvakujeme na přilehlém parkovišti. Úkolem číslo jedna je najít si legální práci.

26.8.2018 v 20:50 | Karma: 18,66 | Přečteno: 890x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Na Řím!

Čas na Sicílii vypršel! Se slzou v oku jsme se s tímto magickým ostrovem rozloučili a namířili si to do Říma, kde jsme plánovali se usadit. O tom, že nám hlavní italské město ukáže svoji temnou tvář, jsme neměli nejmenší tušení.

31.7.2018 v 17:31 | Karma: 22,50 | Přečteno: 808x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Kam vedou všechny cesty?

Jen co jsme se zapracovali, zorientovali, vstřebali kulturní šoky a překonali všechny nesnáze, musíme přemýšlet, kam se vydáme až nám skončí pracovní smlouva. Na Sicílii zůstat rozhodně nemůžeme.

19.7.2018 v 8:49 | Karma: 13,68 | Přečteno: 466x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Nedobytná pevnost

V ruce držíme šeky s naší první výplatou. Skáčeme radostí i přes to, že nám těch pár vydělaných euro stovek vystačí akorát tak na benzín. Musíme si je nejprve nechat proplatit v bance, ale NE v NORMÁLNÍ bance! V SICILSKÉ

29.6.2018 v 19:14 | Karma: 25,63 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Lov beze zbraní

Listujete časopisy nebo sjíždíte internet a zatoužíte zažít tu kouzelnou atmosféru míst z fotografií. Po roce plánování a šetření jste konečně TAM, ale zklamaní! Nezoufejte, to tajemné kouzlo se nevypařilo! Stačí ho jen polapit.

25.6.2018 v 17:58 | Karma: 14,07 | Přečteno: 544x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 978x
Posledních třináct let jsem na cestách. Chvíli mým domovem bylo Rakousko, později deštivá Anglie, kterou vystřídala rozpálená Sicílie. Itálie mi učarovala natolik, že jsme tam žila s mým mužem téměř 8 let. 

Minulý rok jsme si pořídili vysněný domek na čtyřech kolech. Místo našeho pobytu je velice proměnlivé, záleží kde zrovna zaparkujeme. Někdy máme výhled na hory a jindy zase máme soukromou pláž. Momentálně je našim domovem Gruzie.