Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na Řím!

Čas na Sicílii vypršel! Se slzou v oku jsme se s tímto magickým ostrovem rozloučili a namířili si to do Říma, kde jsme plánovali se usadit. O tom, že nám hlavní italské město ukáže svoji temnou tvář, jsme neměli nejmenší tušení.

Roma

Za necelé tři dny jsme lážo plážo tempem vjeli našimi auty standardních evropských rozměrů do otevřené náruče hlavní italské metropole. Jen co jsme minuli ceduli “Vítejte v Římě!” mi život začal běžet před očima. Jestli jízda po Sicílii byla křest ohněm tak Řím je křest peklem. Konečně jsem prozřela a pochopila proč Mercedes stvořil malého ošklivého SMARTA. Bylo bohužel příliš pozdě cokoliv změnit! Já kormidlovala ohavně dlouhý BMW Touring a David svoje naleštěné a opečovávané trojkové BMW kupéčko. Chtělo se mi plakat. Agresivita a bezohlednost řidičů se asi ze stonásobila a počet aut, motorek, skútrů, jízdních kol se najednou s tisícinásobil. Na jízdní pruhy se tu absolutně nehraje, jezdí se tu stylem “zrcátko na zrcátko”. Blinkry se používají sporadicky a křižovatky jsou tu vrcholem anarchie! Když blikne zelená, tak do ní vjedou všichni, i ti co odbočují. Výsledkem je troubící spleť všeho, co má dvě a více kol. Každý má co dělat, aby si v tom bláznivém chaosu uhlídal svůj předek i zadek. Nejraději bychom auta někde odstavili a šli raději pěšky, ale zaparkovat ty dvě BMW lodě nebylo vůbec jednoduché. Po dvou hodinách kroužení jsme s vypětím všech sil našli parkovací místa, co by kamenem dohodil, od stanice metra Colli Albani.

 

Jak jsme záhy zjistili tak římské metro je snad ještě horší než římské silnice. Auto vás svými plechy a plasty ochrání, ale v metru jste vydání na pospas všem pofiderním živlům. Římskému metru kralují rumunští cikáni. Nejen že ženy v dlouhých suknicích s malými dětmi u pasu žebrají a štíhlé dívčiny mistrně kapsaří, ale jsou tu dokonce i takoví, kteří obsadí automaty na jízdenky. Když vám automat po koupi jízdenky vrátí zpět, tak s nataženou rukou naznačují, že jim drobáky máte nasypat do dlaně. My jsme si mince strčili hluboko do kapsy a odmítali komukoliv dávat vynucenou almužnu. Ten drzý týpek nás ale neodbytně pronásledoval až k eskalátorům, kde jsme se naštěstí vmísili do davu. Na schodech jsme se pro jistotu ještě otočili, zda nejede s námi, ale zůstal nasupeně stát dole. Z očí mu šlehaly blesky a rukou si šmikal pod krkem, že jsme si jako podepsali ortel smrti. Jen jsme se ušklíbli a ukázali mu že je dvojitá “ jednička”. V prostorách metra se sice pohybuje policie, ale je nejspíš na tyhle existence krátká.

 

S jedním přestupem jsme se pohodlně dostali k majestátnímu Koloseu, které je téměř nepřetržitě v obležení turistů s celého světa. V jeho okolí se ve více či méně povedených dobových kostýmech producírují mezi návštěvníky římští vojáci a gladiátoři. Doslova se vám tlačí před objektiv a když zmáčknete spoušť, tak chtějí samozřejmě za svůj portrét zaplatit. Pobíhají tam i děti, které za pár drobných nabízejí náramky. Nenechte se ale zmást, protože když si od nich ze soucitu těch pár šňůrek kupujete, tak vaši peněženku mají v hledáčku ti starší z celé povedené party. Přesně je totiž navedete do své kapsy kalhot nebo do kabelky, ze které vám ji asi za deset minut nepozorovaně ukradnou.

 

V samém srdci Říma, na náměstí Piazza della Rotonda, mi pohlédl hluboko do očí exoticky vyhlížející muž. Usmál se a podal mi rudou růži. Já instinktivně květinu přijala a přivoněla k ní. V tom okamžiku ukročil stranou a neodbytně se u mého muže, který stál vedle mě, dožadoval pěti euro. Naštvalo nás to oba! Okamžitě jsem mu kytku chtěla vrátit, ale on uhýbal a chtěl ji zaplatit. Byl vytrvale neoblomný! Nakonec jsem ji před “prodavače” položila na zem, protože jinak bychom se ho nezbavili. Odešli jsme si raději prohlédnout úchvatný Pantheon.

 

Když slunce zapadalo a z ulic se začali pomalounku vytrácet zahraniční turisté, tak jsme i my unaveni z prohlídky města dosedli na lavičku v parku nedaleko římského fóra. Byli jsme plní zážitků a sdělovali jsme si první dojmy. Po chvíli jsme si všimli shrbené stařenky, která za sebou táhla malý vozík. Posadila se na lavičku v nejtemnější části parku. Netrvalo dlouho a z tašky vytáhla chomáč vaty a nějaký krém a začala si pečlivě čistit umorousaný obličej. Nechtěli jsme ji sledovat, ale občas nám oči sjeli jejím směrem. To co záhy následovalo nám sebralo veškeré iluze. Klobouk, šedá paruka, děravý kabát a sukně letěli do černého pytle a z jiného pytle se vytáhli kalhoty, triko, bunda a sportovní tenisky. Byli jsme svědky transformace staré nemocné žebračky ve statného mladíka, který si to i s plně naloženým vozíkem rychlím krokem namířil někam k metru.

 

Jak jsme se přesvědčili na vlastní kůži, tak Řím nabízí nepřebernou škálu možností obživy. Představivosti se meze opravdu nekladou. My jsme jedni z těch méně kreativních, takže se pokusíme najít si práci tradičními způsoby. Jak se nám povede, si netroufám předvídat. Ale jedno vím určitě! Jsme odhodláni dobýt Řím!

 

Autor: Veronika Trněná | úterý 31.7.2018 17:31 | karma článku: 22,50 | přečteno: 808x
  • Další články autora

Veronika Trněná

S hlavou proti zdi

Už tomu bude týden co bloumáme Římem a snažíme se tohle město nějak uchopit. Oficiálně pobýváme na adrese Via Tolfa 26, ale ve skutečnosti byvakujeme na přilehlém parkovišti. Úkolem číslo jedna je najít si legální práci.

26.8.2018 v 20:50 | Karma: 18,66 | Přečteno: 890x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Kam vedou všechny cesty?

Jen co jsme se zapracovali, zorientovali, vstřebali kulturní šoky a překonali všechny nesnáze, musíme přemýšlet, kam se vydáme až nám skončí pracovní smlouva. Na Sicílii zůstat rozhodně nemůžeme.

19.7.2018 v 8:49 | Karma: 13,68 | Přečteno: 466x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Bereme se!

Italové milují oslavy všeho druhu. Křtiny, narozeninové párty a samozřejmě i svatby. Už vám někdo vyprávěl o pravé italské veselce? Ta opravdu NEJ NEJ NEJ je zaručeně SICILSKÁ.

4.7.2018 v 8:21 | Karma: 17,76 | Přečteno: 815x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Nedobytná pevnost

V ruce držíme šeky s naší první výplatou. Skáčeme radostí i přes to, že nám těch pár vydělaných euro stovek vystačí akorát tak na benzín. Musíme si je nejprve nechat proplatit v bance, ale NE v NORMÁLNÍ bance! V SICILSKÉ

29.6.2018 v 19:14 | Karma: 25,63 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Lov beze zbraní

Listujete časopisy nebo sjíždíte internet a zatoužíte zažít tu kouzelnou atmosféru míst z fotografií. Po roce plánování a šetření jste konečně TAM, ale zklamaní! Nezoufejte, to tajemné kouzlo se nevypařilo! Stačí ho jen polapit.

25.6.2018 v 17:58 | Karma: 14,07 | Přečteno: 544x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 978x
Posledních třináct let jsem na cestách. Chvíli mým domovem bylo Rakousko, později deštivá Anglie, kterou vystřídala rozpálená Sicílie. Itálie mi učarovala natolik, že jsme tam žila s mým mužem téměř 8 let. 

Minulý rok jsme si pořídili vysněný domek na čtyřech kolech. Místo našeho pobytu je velice proměnlivé, záleží kde zrovna zaparkujeme. Někdy máme výhled na hory a jindy zase máme soukromou pláž. Momentálně je našim domovem Gruzie.