Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Makaróny za volantem

Vzpomínáte, jak jste si v mládí vtloukali do hlavy všechna ta složitá pravidla silničního provozu? Zákazy, příkazy, přednosti a dopravní značky? Na to všechno můžete v klidu zapomenout, je to k ničemu. Tady se jezdí po SICILSKU.

Makaróny za volantem

“Troubit neboli používat výstražná znamení je dovoleno jen v případě odvrácení hrozícího nebezpečí”, píše se v učebnici autoškoly. Sicilské silnice lze přirovnat k bitevnímu poli, kde jde o život všem, takže nepřetržité troubení je v naprostém pořádku. Troubení je ale také výrazem slušnosti. Klakson se tady používá namísto pozdravu. Túú, Tu Tu, Tu tú a Túú Túú: právě projela Antonella, Paolo, Maria a AnnaRita. Po klaksonu už poznám skoro všechny kolegy z práce! Zatroubením se také může vyjadřovat obdiv nad pěkným zadkem nebo se pochválí krátká sukně. 

 

Přechod pro chodce, to je kapitola sama pro sebe. Chodci jsou automobilisty považováni za obtížný hmyz, který je nutné soustavně hubit anebo se o to alespoň pokoušet. Jak jinak si vysvětlit fakt, že některé přechody vedou do zdi nebo že bílé pruhy jsou tak vyšisované, že je sporné, zda ten nebožák je chodcem sráženým na přechodu nebo skočil do silnice jako nějaký šílený sebevrah? V momentě kdy se vám zželí značně okoralého chodce, který čeká už druhý týden jestli ho někdo pustí přes cestu, tak si to napřed dobře rozmyslete! Ten co jede těsně za vámi ani v nejmenším nepředpokládá, že přibrzdíte a než se nadějete, tak ho budete mít v kufru. 

 

Sicilané lpí na tradicích. Platí to i v oblasti parkování. Když se mohlo u kostela parkovat před padesáti lety, proč by se nemohlo i dnes?! Co na plat, že dnešní auta dosahují trojnásobné velikosti tehdejšího Fiata 500, že se stojí i na chodníku a na sloupu je značka “zákaz stání” velká jako kráva. Zkuste jim to ale vymluvit... Tradice je tradice!

 

Rychlost se dodržuje podle potřeby. Ten kdo spěchá, má přednost. Někdo od manželky k milence, jiný od milenky k manželce, do práce, k moři nebo na nákup. Jakýkoliv důvod je dobrý důvod, proč překračovat nejvyšší povolenou rychlost. Všechna auta, která by jinak na silnici zavazela, poslušně jedou těsně u krajnice, aby udělali místo těm kdo nestíhá. Zatím neznám jinou zemi, kde se na sedmdesátce jezdí i 245Km/h.

 

Není vůbec co závidět tomu, kdo si vytáhne “Černého Petra” a jde pracovat k policii. Jak se s tím ten “chudák” má poprat, když vyrůstal na Sicílii a ležérnost k pravidlům má prostě v krvi? A ke všemu se tu všichni dobře znají! Přece nemůže jen tak, i když to praví zákon, potrestat za přestupek nejlepšího kamaráda svého táty?! To by byla doma pěkná měla! Musí zachovat klid, chladnou hlavu a jít na to diplomaticky. Když při své pravidelné obchůzce vidí, asi už po sté, že strejda Giuseppe zase nechal zaparkovanou svoji obouchanou Pandu šejdrem tak, že blokuje provoz na celé ulici, musí se nadechnout a zakročit. Vejde do baru kde všichni mastí karty a zaburácí: “Hej Pepé, jestli si nepřeparkuješ, tak ti tu pokutu budu muset ale VÁŽNĚ dát!!!” Nedá se nic dělat, někdo ty předpisy na Sicílii přece hlídat musí.

 

Naučit se sicilským pravidlům není až tak těžké. Netřeba skládat složité zkoušky, stačí to obkoukat od místních. Do krve se vám to dostane překvapivě rychle. Ale není nic lepšího než si projet Itálii od severu k jihu. To je opravdu ta nejlepší autoškola!

 

Autor: Veronika Trněná | středa 20.6.2018 17:45 | karma článku: 25,31 | přečteno: 2042x
  • Další články autora

Veronika Trněná

S hlavou proti zdi

Už tomu bude týden co bloumáme Římem a snažíme se tohle město nějak uchopit. Oficiálně pobýváme na adrese Via Tolfa 26, ale ve skutečnosti byvakujeme na přilehlém parkovišti. Úkolem číslo jedna je najít si legální práci.

26.8.2018 v 20:50 | Karma: 18,66 | Přečteno: 890x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Na Řím!

Čas na Sicílii vypršel! Se slzou v oku jsme se s tímto magickým ostrovem rozloučili a namířili si to do Říma, kde jsme plánovali se usadit. O tom, že nám hlavní italské město ukáže svoji temnou tvář, jsme neměli nejmenší tušení.

31.7.2018 v 17:31 | Karma: 22,50 | Přečteno: 808x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Kam vedou všechny cesty?

Jen co jsme se zapracovali, zorientovali, vstřebali kulturní šoky a překonali všechny nesnáze, musíme přemýšlet, kam se vydáme až nám skončí pracovní smlouva. Na Sicílii zůstat rozhodně nemůžeme.

19.7.2018 v 8:49 | Karma: 13,68 | Přečteno: 466x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Bereme se!

Italové milují oslavy všeho druhu. Křtiny, narozeninové párty a samozřejmě i svatby. Už vám někdo vyprávěl o pravé italské veselce? Ta opravdu NEJ NEJ NEJ je zaručeně SICILSKÁ.

4.7.2018 v 8:21 | Karma: 17,76 | Přečteno: 815x | Diskuse| Cestování

Veronika Trněná

Nedobytná pevnost

V ruce držíme šeky s naší první výplatou. Skáčeme radostí i přes to, že nám těch pár vydělaných euro stovek vystačí akorát tak na benzín. Musíme si je nejprve nechat proplatit v bance, ale NE v NORMÁLNÍ bance! V SICILSKÉ

29.6.2018 v 19:14 | Karma: 25,63 | Přečteno: 1526x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03,  aktualizováno  13:29

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Protesty za Gazu zachvacují americké univerzity, policie masivně zatýká

23. dubna 2024  13:27

Kolumbijská univerzita v pondělí kvůli demonstracím zavedla distanční výuku a na nedalekých...

Pokus o atentát na Pellegriniho, „psala“ ČTK. Do agentury se nabourali hackeři

23. dubna 2024  13:22

Neznámý útočník umístil na zpravodajský web České tiskové kanceláře (ČTK) České noviny dvě lživé...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 978x
Posledních třináct let jsem na cestách. Chvíli mým domovem bylo Rakousko, později deštivá Anglie, kterou vystřídala rozpálená Sicílie. Itálie mi učarovala natolik, že jsme tam žila s mým mužem téměř 8 let. 

Minulý rok jsme si pořídili vysněný domek na čtyřech kolech. Místo našeho pobytu je velice proměnlivé, záleží kde zrovna zaparkujeme. Někdy máme výhled na hory a jindy zase máme soukromou pláž. Momentálně je našim domovem Gruzie.